Масовата употреба на антибиотици и самолечението в България трябва да бъдат спрени. За това призова министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков.

Не за първи път у нас се говори за въвеждане на мерки, за да се намали резистентността към антибиотици и прекомерната им употреба, както и самопредписването на този тип лекарства. Причината – България остава на една от топ позициите в ЕС сред държавите, в които употребата на антибиотици е над допустимото, оставаме и единствената в Съюза държава, която увеличава употребата им.

Затова отново се обсъжда с промените от 1 октомври изписването на този тип лекарства да е само с електронна рецепта. Сблъскаха мненията си, обаче, фармацевтите и общопрактикуващите лекари. Според работещите в аптеките е-рецепта за антибиотиците е добра идея, но според личните лекари това няма да намали употребата на антибиотици у нас.

Страната ни се нарежда в челната тройка в Евросъюза по прием на антибиотици, след Малта и Люксембург. Ако обаче от 1 октомври този тип лекарства се изписва само с електронна рецепта, е възможно това да се промени, смята здравният министър.
„Просто ще престане това масово употребяване на антибиотици с нужда и без нужда. Ние все още нямаме програма за борба с антибиотичната резистентност”, заяви проф. Хинков.

Това е поредната стъпка и към по-мащабната цел, а именно здравеопазването у нас да стане изцяло електронно.

„Идеята на цялата национална информационна система НЗИС е основана на пациентското досие. Там ще се събира цялата информация за един конкретен човек и ще се съхранява в облака. Най-сетне ще се преодолеят всички тези различия и хаотично предписване на лекарства, самолечение и прочее”, добави Хинков.

И макар, че официалните позиции по въпроса и на общопрактикуващите лекари, и на фармацевтите се очакват през септември, личните лекари вече се обявиха против.

„Електронната, било рецепта или друг документ просто заменя хартията. Няма нищо магическо в нея. Няма да реши проблема, тъй като тя няма забраняващ характер да се заобиколи закона. Санкциите не решават въпроса, контрола го решава”, доц. Любомир Киров, представител на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

На противоположното мнение са обаче фармацевтите, които не крият, че порочни практики в отпускането на антибиотици не липсват.

„Трябва да сме откровени. Има такива случаи, в последните години това намалява. Ние отдавна сме „ЗА“ електронната рецепта. Незнайно защо и лекарският съюз заема една изчаквателна позиция – да сме изчакали, например, да се сменят поколенията”, каза Николай Костов, собственик на верига аптеки.
Източник: Нова тв