Редица популярни народни средства за лечение на слънчево изгаряне всъщност могат да влошат увреждането на кожата. Това каза кандидатът на медицинските науки, лекарят-терапевт Иван Ромасов.

На първо място той заяви, че мястото на изгаряне не трябва да се маже със заквасена сметана и други мазни млечни продукти.

"Митът за ползите от тях е твърде преувеличен. Мазнините, които се съдържат в тези ферментирали млечни продукти, създават идеална среда за размножаване на патологични бактерии в пукащи се мехури. Но на теория нискомаслените ферментирали млечни продукти могат да помогнат", каза експертът .

Лекарят също така призовава хората, които са получили слънчево изгаряне, да не мажат засегнатите места с мехлеми, да не ги покриват с лед, да не откъсват лющещата се кожа, да не мият изгарянията със сапун и други изсушаващи средства и да не маскират изгарянето с декоративна козметика. Освен това мехурите не трябва да се пробиват и също така не се препоръчва да носите тесни дрехи, за да не повредите засегнатата област на кожата.

За да намалите дискомфорта от изгаряния, Ромасов препоръчва да вземете студен душ и след това да нанесете овлажняващ крем, като например лекарство за изгаряне, закупено от аптеката.

В случай на силна болка можете да пиете болкоуспокояващи, а с подуване на увредена кожа - антиалергични лекарства.

Също така, когато получите слънчево изгаряне, трябва да покриете раната с дебели дрехи и да пиете повече вода.