Преди година „ЛИНА” откри напълно обновената си централна лаборатория в Бургас. Какво я прави уникална за страната и Европа разказва опитният специалист д-р Пламена Хараланова.

-Д-р Хараланова, можете ли да ни разкажете по-подробно за новата апаратура в Клинична лаборатория - с какво е уникална и какви са впечатленията Ви след вече година работа?

-Наистина за по-малко от година „Лина“ се превърна в модерен лабораторен комплекс, обединяващ в едно териториално цяло всички лабораторни диагностични направления, всяко от които разполага с най-модерна апаратура. В момента се намираме в апаратната зала на Клинична лаборатория. За нас беше голямо професионално предизвикателство срещата ни с изкуствения интелект, който управлява тази модерна апаратура. Неговото име е „Инфинити“ и само по себе си подсказва необятни възможности за развитие и надграждане. Благодарение на него пътят на пациентската проба вече е напълно автоматизиран. Това е една линия, в началото на която са разположени два преданалитични модула, в които се извършва автоматизирано предварителната обработка на пробите като центрофугиране, премахване на капачките и разпределяне за съответния апарат стативи. Към тази линия са свързани няколко апарата от най-висок клас, на които могат да се извършват хематологични, биохимични, хормонални, анализи на туморни маркери, коагулационни тестове, маркери на костната обмяна, витамини и др. След като „Инфинити“ преведе пробите през всички необходими за анализа им апарати, той ги отправя към един междинен буфер, където те изчакват определено време. „Инфинити“ отправя пациентските проби към тяхната последна стъпка. Това е следаналитичният модул, в който роботизирана ръка поставя автоматично предпазна запушалка на всеки контейнер, нарежда ги на специални стативи и ги прибира в една хладилна камера, която може да побира до 15 000 проби. Съхраняват се при специален температурен контрол до шест дни. Пробите автоматично се изхвърлят в контейнери за биологичен отпадък.

-Означава ли това, че вече е отпаднала необходимостта от човешкия фактор или той е сведен до минимум?

-Както вече споменах, голяма част от преданалитичните процеси са напълно автоматизирани като възможностите за грешки в този етап са сведени до минимум, но човешкият фактор остава незаменим. Колкото по-високоспециализирана и автоматизирана е една апаратура, толкова по-висококвалифициран трябва да е персоналът, който работи с нея. Затова ние сме много горди с нашите лаборанти, които за много кратко време успяха да овладеят най-върховите технологии в лабораторната медицина в световен мащаб. Тази сложна апаратура иска едни по-високи професионални умения, за да може изкуственият интелект да работи правилно, така както е обучен.

-Разбрахме, че един от апаратите има възможност да показва резултатите от пациентската проба в реално време. Можете ли да ни покажете кой е той и да надникнем в една такава проба?

-Да, това е хематологичната ни система Sysmex XN-9100, която е единствена в страната. Тя е уникална с това, че освен автоматизирано изброяване, 5-типно диференциране на белите кръвни клетки, системата прави автоматично кръвна натривка, оцветява, изсушава я, а вграден дигитален микроскоп прави класифицирането на белите кръвни клетки по групи. Най-уникалното на тази система е това, че процесите по оцветяване и направа на натривките са напълно стандартизирани, което позволява да се получи един перфектен образ, който може да се сравни единствено с Хематологичен атлас. Тези образци са прекрасен модел за обучение на младите ни колеги, защото както знаете нашата лаборатория е база за практическо обучение на специалисти по клинична лаборатория, на лаборанти, на други медицински и немедицински специалисти.

-А как обработвате накрая всички данни, постъпващи от толкова много апарати?

-Това е също много интересен процес, който мога да ви покажа в специалната зала за валидиране на резултати. От нея осъществяваме връзката ни с „Инфинити“. Той ни показва всички готови резултати, които пристигат от апаратите, които са свързани към системата. Интересното е, че може да видим в реално време как изглежда всяка една пациентска проба и да преценим дали пробата е адекватна. Имаме реална снимка, направена от преданалитичния модул, като ние може да преценим и да назначим оттук реанализ на даден показател, автоматично разреждане или дадената проба да бъде извадена от хладилника. Имаме достъп до всички резултати от хематологичната система Sysmex XN-9100 и колегата, който валидира резултатите, може подробно да разгледа всяка една клетка на пациента, да я увеличи, за да може да види и най-малките детайли в нея. Може да направи съответни промени, да ги премести в други групи и така да направи екзактно апаратното изброяване.

Лаборатория „Лина” е уникална за Европа. Тя е гордост за здравеопазването в цялата страна и задава нови по-високи стандарти в лабораторната диагностика.