Студен душ е този, направен с вода с температура по-малка от 20 градуса. Той помага както за добрия тонус, така и за още много други състояния на тялото. Водата е най-добрият източник на вода, който може да допринесе за хидратация и ред други ползи.

Облекчават депресията

Знаете ли, че една от най-големите ползи на студените душове е именно облекчение при симптоми на депресия? Леденият душ стимулира синьото петно в мозъка, което е източник на норадреналина, който е отговорен за намаляването на депресията. Също така, честото взимане на ледени душове ще тренира нервната система, което ще я направи по-устойчива на различните емоции и раздразнението.

Увеличават тонуса

Вземането на леден душ, особено сутрин, е чудесен начин да се освежим и да дадем един силен старт на деня. В отговор на шока, който тялото ни изживява от ледената вода, ние започваме да вдишваме дълбоко. По този начин тялото ни се опитва да запази топлината чрез увеличаване на приема н а кислород. Това, от своя страна, води до прилив на кръв в тялото, подсигурявайки една много силна доза енергия за идния ден.

Намаляват стреса

Студените душове ще понижат нивото на пикочна киселина в тялото, като едновременно с това ще засилят нивото на глутатион в кръвта. Това ще ни помогне да контролираме емоциите си по-добре, както и да не сме подвластни на напрежението и притеснението.

Подобряват състоянието на кожата и косата

Студените душове са един добър и напълно естествен начин, по който може да поддържате кожата и косата в перфектно състояние. Студената вода освежава лицето ни, запечатва порите и поддържа кожата чиста. Допълнително, поддържа косата здрава и силна.

Ускоряват метаболизма

Друг голям плюс на студения душ е по-силен метаболизъм. Взимайки по един студен душ на ден, вие ще горите повече калории и това ще спомогне за загубата на излишното тегло. Освен това, ледените душове ще подобрят и кръвообращението, което от своя страна ще доведе до по-силен имунитет и по-добро състояние на сърцето.

Въпреки, че леденият душ има много големи предимства, трябва да бъдем внимателни и да не прекаляваме. Първоначално, трябва да започнем с краката. Шокът от внезапен леден душ може да навреди на сърцето и дробовете. Започнете със стъпалата на краката и бавно се движете на горе, към лицето, избягвайки самата глава. Леденият душ трябва да бъде с продължителност от 30 секунди до 1 минута.