30-годишен български гражданин е бил задържан днес във връзка с убийството на 46-годишния бизнесмен с гръцко и австралийско гражданство Янис Макрис в южното атинско предградие Вула на 31 октомври 2018 г., съобщава в. "Катимерини". Полицията смята, че той е мъжът, който е застрелял Макрис. Изданието посочва, че според кадри от охранителни камери Макрис е бил убит малко след като излязъл от дома си и се качил в паркирания пред него черен автомобил. Нападателят изтичал до превозното средство и започнал да стреля през прозореца. Австралийски следователи разследваха дейността на 46-годишния бизнесмен, за когото има подозрения, че е свързан с трафик на наркотици на стойност 13 милиона долара и опит за убийство на престъпен бос в Сидни. Смята се, че Макрис е притежавал фирма, предлагаща охранителни услуги в гръцкия града Калитеа, и че е инвестирал значителни суми в нощни клубове на остров Миконос, посочва "Катимерини".

"Имаме сериозни индикации, че това е било поръчково убийство", заяви днес говорител на полицията. Полицията издирва във връзка с убийството и 35-годишния брат на задържания, за когото се предполага, че в момента се намира в България. Българският гражданин от турски произход Серафим Юлианов Райчев на 31 години е извършил убийството на 46- годишния гръцко-австралийски бизнесмен Янис Макрис в Атина. Негов съучастник е бил 35-годишният му брат, който според информацията на гръцката полиция все още е в България и се издирва. Заподозреният наемен убиец бе задържан пред хотел „Креоли” в атинския квартал „Глифада”. Мъжът е направил опит да избяга от полицейския обръч и бил заловен, след като блъснал патрулна кола, пише "Труд". Задържаният до момента не е казал нито дума. Дори и името си. В България са изпратени пръстови отпечатъци за потвърждаване на самоличностт му. Серафим Райчев отказва да говори и да сътрудничи на полицията. Всичко, което е казал, е чрез адвоката му.

Вчера в Атина пристигнаха съпругата, майката и бащата на Серафим Райчев. 31-годишният българин е пристигнал в Гърция преди няколко дни с лек автомобил, придружаван от друг българин, който според информация няма връзка с убийството на бизнесмена Макрис. Зарязал е българския автомобил и е наел три поредни рент-а-кар автомобила и е сменил три хотела. Действия и поведение, които е имал и преди убийството на гръцкия бизнесмен, което е улеснило хода на разследването. Завръщането на 31-годишният Серафим в Атина се предполага, че е нает да изпълни друга смъртна присъда. Според полицейски източници, двамата братя пристигнали в Гърция 15 дни преди екзекуцията на гръцкия бизнесмен. Записани са от охранителни камери в по-широката зона по време на подготвителните им дейности и преследване на убийството. По време на екзекуцията извършителите използвали мобилни телефони за еднократна употреба на името на несъществуващи лица. Две седмици следели всяко движение на жертвата. Станали негова сянка. Дотолкова, че в един момент гръцко-австралийският бизнесмен споделил пред близки: „Имам впечатлението, че ме следят”. Сутринта на 31 октомври 2018 г. и няколко часа преди екзекуцията на Янис Макрис двамата българи посетили известен магазин за спортни стоки на улица „Вулиагменис”, откъдето купили дрехи и бейзболни шапки. Върнали се в хотела, преоблекли се, но оставили в стаята касови бонове от покупката, след което тръгнали за „Панорама” – Вула, където се намира домът на жертвата. Смята се, че Серафим е стрелял по Макрис, докато брат му го чака в рент-а-кар автомобила. Стрелецът е заснет да се качва в колата от камерите покрай дома на жертвата. След убийството двамата братя напуснали Гърция на 1 ноември по въздух.