Окръжен съд – Бургас определи да бъде взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо унгарския гражданин Андраш Ш., издирван с Европейска заповед за арест, с оглед обезпечаване на присъствието му в производството за разглеждане на Европейска заповед за арест, издадена от Столичен съд – Будапеща.

В приложената по делото Европейска заповед за арест, се иска предаването на унгарския гражданин Андраш Ш. на унгарските съдебни власти, с цел провеждане на наказателно преследване за общо тринадесет отделни престъпления, най-тежките от които се наказват с десет години „Лишаване от свобода“. Описаните в заповедта престъпления касаят присвояване на чуждо имущество, което му е било поверено, на значителна стойност, в качеството на подбудител; четири престъпления, свързани с незаконно присвояване на особено голяма стойност, в качеството на подбудител и с комерсиална цел; пране на пари, в качеството на подбудител; данъчна измама; пет отделни престъпления, касаещи фалшифициране на официални документи в качеството на подбудител и фалшифициране на частен документ в качеството на подбудител.

Описаните в Европейската заповед за арест престъпления намират аналог в чл. 206, чл. 255, чл. 253 и чл. 308 от българския Наказателен кодекс, наказуеми с „Лишаване от свобода“, не по-малко от една година, тоест, налице е изискваната в чл. 36, ал. 2 от ЗЕЕЗА двойна наказуемост.

Според Окръжен съд – Бургас, лицето, чието предаване се иска – Андраш Ш. е без установен конкретен адрес на територията на Република България. В настоящото производство, предвид наличните доказателства, не могат да бъдат проверени твърденията на Андраш Ш., че от 2006 г. до задържането му да на 10.08.2017 г., непрекъснато е пребивавал в Република България. Същият твърди, че живее в гр. София, но не е в състояние да посочи адреса, на който е регистриран или поне постоянно обитаван.

При тези обстоятелства, съдът намери, че по отношение на исканото лице опасността да се укрие е съвсем реална, действителна и непосредствена, тъй като по делото не се установява негова трайна връзка с Република България, нито конкретен адрес, обитаван от него, където би могъл да бъда открит за целите на производството. Същевременно, Андраш Ш. е унгарски гражданин, Унгария е пълноправен член на Европейския съюз и режимът за граничен контрол и проверки по отношение на гражданите на страни-членки на съюза е значително по-облекчен, което с положителност би улеснило Андраш да напусне пределите на страната ни.

Определението на Окръжен съд – Бургас подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Бургас в тридневен срок.