Бургаският апелативен съд отмени присъда, наложена на Даниел Пешев за опит за убийство на Пламен Младенов, извършен през 2005 г. в Бургас. Втората инстанция върна делото за ново разглеждане от друг състав на Окръжния съд.

След задочен процес ОС-Бургас призна Пешев за виновен за това, че на 30.08.2005 г. в гр. Бургас, в близост до бл.68 на к-с „Славейков”, направил опит умишлено да умъртви Пламен Младенов, като деянието е извършено предумишлено, по особено мъчителен начин за пострадалия и с особена жестокост, при което смъртта не е настъпила по независещи от дееца причини – своевременно оказана квалифицирана медицинска помощ. Подсъдимият получи наказание от шест години лишаване от свобода, което да изтърпи при първоначален строг режим. Съдът осъди Даниел Пешев да заплати сумата от 35000 лв. като обезщетение за причинени неимуществени вреди на частния обвинител и граждански ищец Пламен Младенов. Постановената присъда беше обжалвана от частния обвинител и от защитника на подсъдимия, който е в неизвестност от 2005 г.

Въззивният състав стига да изводите, че по време на съдебната фаза на първа инстанция са допуснати съществени нарушения, които ограничават процесуалните права на всички страни в наказателното производство, а липсата на надлежни мотиви правят невъзможно да се провери правилността на атакувания съдебен акт. Апелативен съд – Бургас счита, че тези нарушения са основания са отмяна на присъдата и връщаше на делото за ново разглеждане от друг съдебен състав на ОС-Бургас за тяхното отстраняване.

Срещу оправдателната част на присъдата, с която подсъдимият е оправдан по обвинението да е извършил деянието по хулигански подбуди по чл.116, ал.1, т.11 от НК не е бил подаден въззивен протест от прокурора нито въззивна жалба от частния обвинител, поради което посочената част на съдебния акт е влязла в сила.

Решението не подлежи на касационно обжалване и протестиране.

Делото в Бургаския окръжен съд стартира с 11-годишно закъснение, тъй като 2 дни след кървавата баня основното действащо лице- Даниел Пешев от Бургас потъна вдън земя. Пешев се издирва от Интерпол, а делото срещу него се гледа задочно.

Преди 11 години Даниел Пешев имал интимна връзка с бургазлийката Деница Добрева, с която се разделили след 2-годишна връзка. 18-годишният тогава обвиняем обаче не се примирил с раздялата, а започнал да заплашва непълнолетното по онова време момиче. Скандалите не го задоволили и Даниел избрал още по-тежко наказание - скочил и пребил Деница. Момичето работело в ресторант на брата на Пламен Младенов и му се оплакало, че цялото е в синини. Щом видял следите от боя, Пламен не издържал, а се опитал да защити девойката и потърсил сметка на побойника

На 30 август 2005 г., две седмици след разправията, Деница и Пламен, заедно със свои приятели отишли на актуалната по онова време бургаска чалготека „Вселена”. Там компанията попада на Даниел, придружаван от аверите си Георги Петков - Гаргата и скинаря Тодор.

След купона Даниел, Георги и Тодор причакват пред блок 68 в бургаския ж. к. „Славейков” Пламен Младенов, който се прибира след дискотеката със свой приятел. Започнал бой, по време на който Пламен се опитва да избяга и да се скрие от нападателите си, но бързо бил застигнат от Пешев, който извадил нож и започнал безмилостно да го забива в тялото му.

Пламен бил зарязан да се въргаля в локва кръв. По тялото му са открити 7 прободни рани, повечето в областта на корема, ножът е засегнал и сърцето, като младият мъж оцелява по чудо.