Бургаският окръжен съд отказа днес да пусне под домашен арест четирима от престъпната група за трафик на мигранти и постанови на обвиняемите- Красимир Господинов, Хасан Рашид, Мустафа Ибрям и Рашко Щерионов да бъдат наложени постоянни мерки за неотклонение „задържане под стража“.

Припомняме, че те бяха задържани при специализирана операция на Гранична полиция и ДАНС. Според разследващите, лидери на групата са Господинов и Рашид, другите двама били „помощен персонал“. Те са с богато криминално минало и с висящи досъдебни производства.

Красимир Господинов има предишна присъда за документно престъпление и управление на автомобил с фалшиви номера. С коли с подправени регистрации били превозвани и бежанците. Срещу него имало и две висящи досъдебни производства – в Районна прокуратура – Силистра за каналджийство и в Бургас- за управление на МПС с отнета книжка.

В съда, Господинов заяви, че има автосервиз, в който работи. Той живеел в Германия и почти всяка седмица пътувал до там.

Многократно осъждан – за документни престъпления, закана за убийство и пр, се оказа и Хасан Рашид. Той работи като шофьор в Германия.

Мустафа Ибрям е с три предходни присъди – документно престъпление, даване на подкуп и транспортно престпъление. И също често пътува в чужбина.

Единственият неосъждан от групата се оказа Рашко Щерионов. Той обаче е подсъдим по същото дело за каналджийство на Районна прокуратура – Силистра, в което обвиняем е и Красимир Господинов.

Според държавното обвинение четиримата са личности с изключително висока обществена опасност и при по-леки мерки за неотклонение могат да извършат друго престъпление или да се укрият.

Прокуратурата посочва, че групата действала при строга организация, а действията й била планирани изключително прецизно – от вкарването на нелегалните мигранти в България, през превозването им през страната, до напускането.