Министърът на туризма Николина Ангелкова прогнозира много трудно и предизвикателно лято, защото е с много неизвестни.

"Работим, за да стартираме летния туристически сезон в началото на юли. Очакваме тогава евентуално да посрещнем чужденци от нискорисковите държави по отношение на коронавируса, които биха предпочели да пътуват.

Ангелкова за лято 2020: Призовавам ви, изберете България
Очакваме тази седмица на заседанието на Колежа на комисарите тези въпроси да бъдат разгледани, защото са включени в дневния ред и по отношение на комюникето за туризма, и по отношение на единната политика, свързана с отваряне на границите, и на единния здравен протокол и насоки", заяви тя пред bTV.

Ангелкова е предложила на Министерския възможността, ако бъдат намалени концесионните възнаграждения, и цените на плажните приспособления да се намалят пропорционално.

"Българите са на първо място по отношение на нашите мерки за това да имаме макар и късен, някакъв летен сезон. Винаги разчитаме на собствените си сили и българите са били пазар номер 1, на който разчитаме в туризма. Неслучайно всяка година правим кампания за насърчаване на вътрешния туризъм. Безплатните чадъри и шезлонги на плажовете е една от възможните мерки този летен сезон. На някои от плажовете може да има безплатни чадъри и шезлонги, а на други – намалени символични цени. Проведохме редица срещи с наемателите и концесионерите, защото подходът трябва да бъде индивидуален за всеки плаж. Благодаря на премиера и на коалиционните партньори за подкрепата за сектора. Работим за това да намерим баланса", каза още министърът.