Ваучерите за почивка да бъдат поименни и да не може да се прехвърлят или да се изискват парите от тях, а да се използват задължително в хотели или заведения за хранене. Мярката в помощ на туристическия бранш вече е на финален етап на подготовка, коментира ресорният министър Николина Ангелкова на въпрос на „Телеграф медиа“ по време на брифинг в Министерски съвет за мерките срещу кризата COVID-19.

Програмата за ваучери за почивка се финализира от министерството на туризма и ще бъде представена на обществено обсъждане. След което ще бъде обсъдена от Министерски съвет. Разработват се варианти както за хората на първа линия, така и за различни групи в зависимост от бюджета и стойността на ваучера, обясни Ангелкова. По думите й няма яснота каква ще бъде сумата на ваучера и дали ще покрива цялата стойност на почивката.

Относно въвеждане на здравен паспорт COVID-19 има различни предложения от държавите-членки на Европейския съюз и не ясно дали ще го има. „Очаква се Европейската комисия да каже какво ще включват здравните паспорти – кръвни изследвания, дали под формата на паспорт или декларация (б.а. за пътуване на собствена отговорност), което България е предложила. Или ще се въведат препоръки и всяка държава от ЕС ще ги доразвие. Виждата, че СЗО изказа своите съображения за здравен паспорт, световната организация по туризъм подкрепя да има единни правила“, коментира Ангелкова. Яснота се очаква през следващите дни.

Безвъзмездни средства за туристическия сектор е поискала България от Европейската комисия. „Беше поет ангажимент от комисаря Тиери Бретон това да се случи, но зависи от другите приоритети, които са заложени в оперативните програми“, каза Ангелкова. Предложени са грантови схеми за фирмите от сектора – туроператори и турагенти, хотелиери, ресторантьори, екскурзови и аниматори. „Идеята е всички микро, малки и средни предприятия да могат да ползват такава подкрепа“, допълни Ангелкова.

Министърът припомни, че и сега микро и малките предприятия могат да получат финансова помощ по оперативната програма за иновациии за ликвидна подкрепа между 3000 и 10 000 лева. Над 32 000 фирми могат да се възползват от подкрепата.