Българските младежи на 15 и 16 години са първенци в Европейския съюз по вземане на анаболи. Това сочат последните данни от Еропейския училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици, който беше представен днес на конференция във Варна.

Според старши експерт Антония Банчева от Националния фокусен център в Националния център по наркомании, всеки десети младеж у нас взема химия, напомпваща мускулите. От проучването става ясно, че по този показател страната ни се нарежда на челна позиция сред 35 държави. Интересен е фактът, че и 2 % от момичетата на възраст между 15 и 16 години също употребяват анаболи. Една от причините за високите проценти в страната ни на фона на слабия интерес на Стария континент е лесният достъп до подобни продукти.

Друг феномен след анализа на данните от проекта според специалистите е склонността на родните тийнейджъри да залитат към хазарта, обясни още Антония Банчева. По думите й става въпрос основно за залагане на пари в интернет или за платени игри. До 30 на сто от анкетираните тийнейджъри признават тази своя слабост. По този показател и момичетата, и момчетата са еднакво пристрастени. Все пак проучването показва, че по брой на младежи с интерес към хазарта, страната ни е едва трета или четвърта в Европа.

България се включва в този проект от 1999 година. Това, което показват данните през 2015-та година е, че в страната канабисът е най-употребяваното вещество от 15-16-годишните. 27 процента от младежите у нас пушат трева, като увеличението спрямо края на 90-те години е с 16 пункта. На фона на значителен спад в Европа, тук се наблюдава бум на така наречените дизайнерски наркотици. Те се продават под формата на заместители на познатите наркотици - най-често растителна маса за пушене, която се смесва със синтетика.

Употребата на нови психоактивни вещества от младежите у нас е в рамките на 8 %. Докато за децата в европейски мащаб цифрата до 4 на сто. Според проучването обаче, самите младежи не знаят какво точно употребяват, но 44 % от анкетираните признават, че лесно могат да се снабдят с канабис.