Нова мода в събирането на отпадъци въведоха бургаските роми. Откакто боклуците се събират разделно, все по-голям интерес има към хартията и пластмасовите шишета.

Съвестни граждани разделят още вкъщи различните отпадъци и ги слагат в различните по цвят контейнери. Малко след тях се появяват роми с колички и вместо да бъркат в старите казани, се насочват право към новите. Там в торбички са сортирани вестници, рекламни брошури, накъсани на дребно кашони, книги и всякакви хартиени изделия. Мургавите труженици грабват готовата плячка и я товарят на количките. Единственото неудобство са малките отвори на контейнерите, затова те дебнат да намерят препълнени. Някои са се изхитрили и пускат вътре децата си, за да овършеят цялата площ.

Особено внимание се обръща и на специализираните за пластмасови отпадъци казани. Откакто в пунктовете се изкупува пластмаса, ромите товарят огромни бали с тях, като си ги взимат направо от боклука. Понякога обикалят и около училищата, където ученици хвърлят шишетата си, или в кварталните паркове, където кошчетата са препълнани с „плячка”.

Така хем Бургас става по-чист, хем ромите са доволни. Да му мисли само фирмата, която извозва разделните отпадъци, защото често заварва контейнерите празни.

От подобна дейност не се печерят много пари, но който ромски клан се е захванал с нея, винаги изкарва пари за хляб и ракия, твърдят вещи в бранша.