Днес отбелязваме Международния ден на свободата и солидарността. Празникът е обявен с Декларация, приета на 31 август 2005 г. в Полския град Гданск, по повод 25-та годишнина от създаването в Полша на профсъюз „Солидарност“. Отбелязва се по решение на Европейския парламент от 28 септември 2005 г.

Свобода е способността на съзнанието да мисли и действа в съответствие с волята на самия човек, но във връзка с по-висши закони и порядък. Това е способността човек да действа безпрепятствено и без ограничения според своите желания. Във философията идеята за свобода включва свободната воля, която контрастира с детерминизма. В политиката свобода е свободата от правителствена принуда. В теологията свобода е свободата от робството на греха. В известен смисъл думата свобода се явява синоним на право.

Солидарността е чувство на единство, което се основава на общност на интереси, цели или предпочитания сред хората. Солидарност е взаимната подкрепа и разбиране в обществото, както между отделните индивиди, така и между по-големи общностни групи. Това отразява степента на близост в социалните отношения, терминът се използва основно в социологията, политиката и понякога във философията.