Хотелите вече ще ни броят душовете. Колко често и дълго ще се къпем, ще зависи от това с колко звезди е комплексът, в който сме отседнали. Да се въведе лимит на използваните количества живителна течност за къпане, ако хотелите са със самостоятелно водоснабдяване, предвижда нова наредба, публикувана за обществено обсъждане, съобщава „Телеграф”. Идеята е да има таван на използваната вода според звездите на хотела. Целта на нововъведението е да се намали излишното разхищение на вода. Правилата за използване на вода в хотелите ще зависят от това каква категория е самият комплекс. Количеството ще се определя на средномесечна база на легло.

За 5-звездните хотели е предвидено един човек да се къпе с 12 кубика вода за престой на месец. Ако туристът е отседнал за няколко дни, потреблението ще се изчислява спрямо определената месечна норма. За хотелите с 4 звезди средното потребление за месец ще е 6,5 кубика, а за 3-звездните – 3 кубика.

Гостите на бунгала и хижи с 1 или 2 звезди, ще имат право на 4,7 кубика. Туристически обекти, за които не е определена категория, се отнасят също към тези с 1-2 звезди, предвижда наредбата.

Лимит ще има и за земеделците при напояването на културите. Количеството на вода ще се определя според вида на растението, района, в който то се отглежда и според това дали годината е суха или има достатъчно валежи.

Лимитът ще се определя на година за 1 декар. Така ако например отглеждате ранни картофи в Сандански, ще имате право на 120 кубични метра вода на година, ако е нямало много дъжд, ако сте в Силистра или Бургас – 180 кубика.

Лимитът за напояване е по-малък, ако годината е била дъждовна, и по-голям, ако е била без никакви валежи.