Не са много нарушенията в туристическите и търговските обекти по Черноморието през този летен сезон. Това потвърди председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в студиото на „Здравей, България” на „Нова телевизия”.

„Нарушенията като цяло намаляват. Това е радващо, защото сезонът е силен – статистики показват, че в сравнение с миналата година и с предходни периоди се очаква едно значително нарастване на броя туристи. При 3000 проверки от началото на сезона само по Черноморието за качеството на туристическия продукт в между 6 и 8% от случаите констатираме различен тип нарушения”, посочи Маргаритов.

Той поясни, че нарушенията най-често са свързани с комфорта, който търговците са длъжни да предоставят на своите клиенти и даде пример: „Ако в един хотел са ви обещали и са поели ангажимент, че ще ви предоставят определени услуги, за които вие сте си платили, това трябва да се спазва. Установили сме и случаи, в които това не се случва.”

Маргаритов обясни процедурата, която се следва при проверката за установяване качеството на предлагания алкохол в нощните заведения и олинклузива. „Взимаме проби от разпечатана бутилка, взимаме също така и неразпечатана бутилка в присъствието на свидетели и управителите на съответните обекти. Тези проби се подлагат на изпитания. Когато бутилката е отворена, алкохолът може да е разреден.”

При взетите 30 проби през този сезон, в два от случаите се оказва, че е налице точно такъв казус.

В други два случая проблемът е свързан с това, че съдържанието на алкохолната напитка не отговаря на изискванията за вида алкохол – градусът е по-нисък от определения в стандарт.

„Потребителят е ощетен от по-ниския градус на напитката, защото в закона пише, че ако е водка, трябва да е поне 38 градуса. Нашата проверка установи, че производителят продава тази водка с по-нисък градус”, коментира Маргаритов. Той уточни че установените несъответствия в тези четири случая, не са свързани с рискове за живота и здравето на потребителите.

Маргаритов постави акцент и върху „нововъведението” в опитите на търговците през този летен сезон по морето да заблуждават клиентите, като анонсират фалшиви промоции в търговската мрежа. Председателят на КЗП каза, че са парирани няколко такива случая и обясни, че тези практики засягат най-вече чуждестранните граждани, които имат имоти по нашето Черноморие и тук прекарват своите ваканции.

Той апелира към търговците да бъдат коректни и да не злоупотребяват, като насърчи гражданите да сигнализират за всеки случай, в който считат, че правата им са нарушени на денонощния телефон на потребителя 0700 111 22 или чрез електронната форма за подаване на жалби на сайта на КЗП.