Българите харчат през почивката си средно по 1260 лв. Това показва проучване на Профи кредит, проведено в България, Чехия, Полша и Словакия, цитирано от "Стандарт". Разходите на българите за почивка са най-малко спрямо другите държави в анкетата. Всеки втори българин е готов да осигури пари за ваканцията си със заем, това важи и за поляците. Чехите и словаците са по-предпазливи и едва 25% от тях биха взели пари на кредит.80% от българите са планирали почивка за лятото. Предпочитаната дестинация за сънародниците ни е Гърция - 39%, следват я Турция - 17%, Италия - 14%, и Испания - 11%.

"Българите обичат да прекарват ваканцията си и в собствената си страна и две трети избират местните плажове и планини", коментира Ондржей Локвенц, глобален маркетинг директор на дружеството в Европа. Основният транспорт, използван от сънародниците ни за почивка, е колата (80%), 20% предпочитат автобус, а 16% - самолет. Половината от почиващите българи отсядат в хотел, а 40% - в апартамент под наем. Любителите на каравани и палатки са 16%. Някои комбинират различни места за настаняване и затова процентът е повече от 100.

87% от поляците планират да отидат във ваканция, за която ще похарчат равностойността на средно 1800 лв. 54% от тези, които ще почиват, предпочетат да отдъхват в чужбина, като най-популярната дестинация за поляците е Испания. Всеки четвърти чех няма да има лятна ваканция, а една трета от словаците ще останат вкъщи. Тези, които ще пътуват, ще предпочетат в най-голяма степен Хърватия.