Рискувайки живота си, търговец от Мосул разкрива как терористичната групировка „Ислямска държава” се готви да даде отпор на мощната офанзива, която водената от САЩ коалиция планира в иракския град. Той предупреждава, че джихадистите няма да се поколебаят да използват местното население като жив щит, съобщава „Дейли Мейл”.Мъжът от Мосул, който е третия по големина град в Ирак и считан за столица на „Ислямска държава” в страната, е прекарал последните две години и половина в молитви за падането на властта на ислямистите. Той смята, че е малко вероятно да оцелее след мощната атаката, която планира антитерористичната коалиция.

„Ислямска държава” опасва Мосул с експлозиви, принуждавайки хората от кварталите в покрайнините да се прехвърлят по-навътре в града”, обяснил той и добавил, че населението може да бъде превърнато в жив щит.

„Но знаете ли какво? Вече не ни интересува. Искаме само да се отървем от тези главорези веднъж завинаги”, добавя той.

Очаква се до дни в Мосул да се разиграе най-голямата битка срещу „Ислямска държава”. Повече от 30 000 иракски войници, подкрепени от американски и британски военновъздушни сили, ще се опитат да освободят града от владението на джихадистите.

Предстоят месеци, в които улиците ще бъдат напоени с кръв, а древният град може да се превърне в „арабския Сталинград”, пише британското издание. Мосул е от изключително важно значение за „Ислямска държава”. Ужасяващото е, че нейните лидерите виждат милионното му население като най-голямото и най-доброто средство за отбрана.

Това е и причината в последните седмици терористите да са особено активни в покрайнините на града. Те са изкопали окопи, пълни с петрол, и подготвят защита едновременно срещу пехотата и срещу въздушни атаки. Забелязани са няколко бетонни бариери и защитни стени.

Според други сведения, мостовете, свързващи двете части на Мосул през река Тигър, са минирани, а ИД е накарала жени и деца да се качат на покривите на най-високите сгради, за да разколебаят въздушните удари. Няколко души са успели да избягат през последните седмици, но повечето хора остават в капан и са заплашени от разстрел, ако се опитат да избягат.

След началото на атаката бойците на ИД планират да се смесят с цивилните, използвайки невинни мъже, жени и деца, за да се предпазят от бомбите и ракетите на съюзниците. Ръководителите на хуманитарни организации прогнозират истинска катастрофа в Мосул.

Операцията има потенциала да се превърне в най-голямото бедствие, причинено от човека, от много, много години насам, предупреди Бруно Гедо, върховен комисар на ООН за бежанците. Агенцията се опитва да осигури подслон, храна и лекарства за 700 000 души, които може да тръгнат да бягат, когато избухнат боевете. Последиците, обаче, може да са апокалиптични. До края на октомври ще има нови пет постоянни бежански лагера./БЛИЦ/