Бившият премиер Пламен Орешарски ще получи подкрепата на ДПС в битката за „Дондуков“ 2.

Решението за това дойде единодушно на заседание на Централния съвет на движението. Това съобщи лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.
Още по темата

Орешарски бе издигнат за кандидат за президент в последния момент от Инициативен комитет. Претендент за вицепрезидент е бившият транспортен министър в кабинета му Данаил Папазов.

Според ДПС бъдещият президент трябва да е надпартиен, да осъзнава своята мисия, да е убеден демократ, евроатлантик, да има волята да отстоява и да развива демократични достижения, да е чувствителен към правата и свободите на човека, да отстоява социалната държава, да е обединител на нацията, да е президент на всички български граждани, да работи за международния авторитет на страната ни и да отстоява твърдо нашите интереси като член на ЕС и НАТО.

Според партията е, че Орешарски покрива изцяло профила, които са очертали.

Според лидера на ДПС Орешарски може да бъде избран на първи тур с опита си, авторитета си, "нашата скромна подкрепа" и защото българските граждани го познават.

"Ако не успеем на първи тур, значи на втори ще изберем Пламен Орешарски за президент", каза Карадайъ.
Според него ГЕРБ вече не могат да се крият зад патриотите и да се оправдават с исканията на националистите, които пък Съветът на Европа наричал фашисти.

"ГЕРБ само се опитват да се крият зад националистите, напротив те са в основата на всички действия включително и на този изборен хаос, който имаме днес", обвини ги той.