Премиерът Бойко Борисов обеща България да даде подкрепата си за сключването на търговското споразумение ЕС-Канада (СЕТА) при отпадането на канадските визи за българските граждани.

Той коментира темата в Маастрихт (Холандия), където пристигна за заседанието на държавните и правителствените ръководители от Европейската народна партия.
Още по темата
”Позицията ни е много ясна - България и Румъния на няколко пъти биват несправедливо ощетявани, както в случая с Шенген. Всички - Европейската комисия, Европейският парламент, казват, че България и Румъния са готови за Шенген, но не ни приемат. Този проблем в случая се пренася върху безвизовото пътуване на българските и румънските граждани за Канада", поясни премиерът.

"Единственото, което съм поставил в разговора с министър-председателя на Канада (Джъстин Трюдо - бел.ред.) е, че искаме през 2017 г. да има безвизово пътуване на българските граждани за Канада. Самото споразумение е такова, че дава възможност за бизнеса, за икономиката, за интегриране на огромни пазари от Канада до Европа, а изведнъж се оказва, че българският и румънският бизнес няма да бъдат равнопоставени, което не е в интерес не само на България и на Румъния, а на целия ЕС, нарушава се принцип. Нека приемат това наше решение и разбира се, че ние ще ги подкрепим", каза Борисов.
/БТА/