Перифразиран цитат, че ако си социалист на 40 години, нямаш мозък, доведе до възпитана, но изнервена размяна на реплики между кандидатите за президент Цецка Цачева и ген. Румен Радев по време на предизборния дебат по bTV. Това беше първият телевизионен дебат между двамата кандидати за държавен глава, по време на който те изложиха своите виждания за националната сигурност, външната политика, правомощията на президента.

В частта за блиц въпроси и отговори, запитана дали, ако върне времето назад, отново би членувала в БКП, Цачева заяви: „Била съм член на БКП, не се срамувам от това, но не се и гордея – въпрос на младежки години и увлечение. Ако мога да перефразирам Бърнард Шоу: „Който на 20 години не е бил социалист, няма сърце, ако на 40 обаче продължаваш да си социалист, нямаш мозък“.

На това ген. Радев отговори: „Г-жа Цачева каза, че ще обединява нацията, а в момента изхвърли всички социалисти от това обединение като безмозъчни същества“.

„Категорично не е вярно. Просто цитирах и казах в шеговит план. В целия си съзнателен живот съм отстоявала европейските ценности и това беше във връзка с коментар към мен“, отвърна Цачева.

„Дано и като президент не се шегувате с българските граждани“, каза Радев.

„Доказала съм го като председател на Народното събрание – че уважавам всички парламентарни групи, българските граждани, неправителствените организации. Но характерът ми е такъв – не съм само строга, мога и да се шегувам“.

Последва размяна на още реплики – за рейтинга на Парламента, за модернизацията на армията и участието на ген. Радев в нея.

И двамата заявиха, че не се срамуват от нищо в миналото си и ако загубят, губят само те, не партиите им.