ДОСТ ще участва активно в подкрепа на кандидатурата на Цецка Цачева на президентските избори. Това обяви лидерът на партията Лютви Местан. Той обясни, че дава непоискана подкрепа и не е водил разговори нито с Цачева, нито с Бойко Борисов.

Местан подчерта, че нито един от кандидатите не покрива високите изисквания на ДОСТ. А те са ясна евроатлантическа насоченост, президентът да е убеден евроатлантик и ясно да каже, че "Русия трябва да се оттегли от Крим, а след това санкциите срещу Русия да паднат".

Той обясни, че по принципа на изключването нямало как ДОСТ да подкрепи левите кандидати. Независимите пък било несериозно да бъдат подкрепени. Местан и хората му били респектирани от Трайчо Трайков, но не могат да го подкрепят, защото партията му носела вината за вкарването на крайните националисти във властта.

Освен това Трайков не успял да се разграничи от хората си, които искат забрана за гласуване на изборите в Турция.

Той каза и че подкрепата му е кредит на доверие към Цачева. Едно от нещата, което Местан очаква от нея, е подкрепа за сериозни промени в Конституцията.

По-късно днес се очаква и ДПС да обяви кой кандидат за президент ще подкрепи. "Това отдавна вече няма такова значение", заяви Местан.