Аргумент за отмяната на решението на Министерски съвет за създаване на частна детска болница е създалото се обществено напрежение, с което аз се съобразих. Това коментира пред журналисти в Париж служебният премиер Димитър Главчев, който се срещна с генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Матиас Корман.

"Приех аргументите на президента, който все пак издава указите за служебен премиер и за министрите. Освен него, мисля, че поне три от политическите сили в парламента изложиха техни аргументи против.

Аз се вслушах в тях, както и в обществената дискусия, която се разрази след приемането на това постановление.

Нищо не предвещаваше нещо подобно и всичко си беше по абсолютно законов ред. Но наистина служебните правителства трябва да се занимават основно с провеждането на честни и прозрачни избори. И такива решения, които са с по-широка перспектива, аз съм склонен да приема, че не бива да се приемат от служебна власт", обясни аргументите си премиерът.

Късно снощи от Министерския съвет обявиха, че по нареждане на Главчев служебното правителство е отменило решението си за създаване на „Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и аз“ в София.

Няколко часа преди това Димитър Главчев разпореди незабавната отмяна на правителственото решение и заяви намерение да бъде потърсена отговорност на хората, които са го предложили за разглеждане. Служебният министър-председател ще поиска също писмени обяснения от министъра на здравеопазването за фактите и обстоятелствата по случая.

Главчев дори предупреди здравния министър, че ако до края на деня докладът за отмяна на решението не бъде депозиран, той ще предложи на президента Румен Радев Галя Кондева да бъде освободена от поста.