Тежки финансови санкции и дори конфискация на автомобила рискува всеки, който шофира с превишена скорост в Гърция.
До изземване напревозното средство се стига, ако сте настъпили газта с повече от 60 км/ч над позволеното в населени места и с над 70 км/ч - извън населени места. При шофиране по магистралата с 220 км в час водачът отново остава без автомобил.

Крутата мярка се прилага от март и вече има доста опарени от нея, включително и чужденци.

Конфискуваните автомобили се продават на търг като със 70% от получената при продажбата сума се финансира фондът за сигурност на движението. Останалите 30% влизат в касата на местната полицията.

Гръцкото законодателство не предвижда санкции само за шофьори, които превишават ограниченията на скоростта, но и наказва тези, които карат бавно.

80 евро глоба заплашва всеки водач на МПС в Гърция, ако шофира под допустимата скорост по магистрала. Правилникът за движение по пътищата посочва максималното ограничение на скоростта по магистрали и скоростни пътища, която е 130 км/ч (110 км/ч за товарни автомобили), но също така посочва ограничението на минималната скорост. Тя е 70 км/ч по магистрален път.

Знаците за минимална скорост са сини, а тези за максимална са червени и бели.

Друго нарушение, за което пътуващите може да не подозират, че заплашва със солена глоба, е правенето на обратен завой. Тази маневра крие риск да бъдат нарушени едновременно няколко правила, а наказанията варират в зависимост от провинението, като могат да достигнат до 700 евро глоба.

Обратните завои в Гърция са разрешени само на определени места по пътя.

Непозволените обратни завои се извършват най-често в градската среда - на централните булеварди, като много шофьори прибягват до маневрата, за да избегнат задръстени пътища по време на час пик. Така обаче застрашават своя живот, както и този на другите участници в движението.

Обратният завой е строго забранен съгласно правилата за движение по магистрали, скоростни пътища и тунели и, разбира се, където има единична или двойна непрекъсната разделителна линия на пътната настилка. Законът предвижда 700 евро финансова санкция за извършване на обратен завой на магистрала, скоростен път и в тунели.